Lyssna på Klassresan

Podcasten Klassresan

I intervjupodcasten Klassresan träffar programledare Mohamed El abed kända och okända gäster som delar med sig av sin klassresa.

 

I Klassresans 33:e avsnitt får ni Ann-Sofie Lundin känd som artisten Min Stora Sorg. I ett långt och fint avsnitt om musik och klassresor.

 

Ni får följa med på Ansos resa, där vi pratar om allt från uppväxten i Gävle, julen, att vara skilsmässobarn, musiken och debutplattan, P3 guldnomineringen för årets pop, Stjärnfamiljen och självklart snackar vi klassresor.

 

Lyssna på Anso här

 

I Klassresans 32:e avsnitt får ni träffa journalisten Amat Levin som tillvardags är chefredaktör för Nöjesguiden, i ett smart samtal om skrivandet och den nya medelklassen.

 

Följa med på Amats resa från uppväxten i Farsta, klichéer krockar på Östar Real till chefredaktör på Nöjesguiden. Som Amat själv säger det ”jag fick 1000kr i present när jag fyllde 18 år, min klasskamrat som fyllde år samma dag fick en Ferrari”. Vi pratar om podcasten The Power Meetings som har med två vänner, att inte ta något för givet, hitta sitt eget tilltal i skrivandet, Nöjesguidens omvandling,hur den nya medelklassen och media Sverige.

 

Lyssna på Amat här

Live från kulturhuset i Stockholm Mohameds poddshow med gäster.

Hypad stämning på säsongsavslutningen av poddshowen när komikern och programledaren Ahmed Berhan körde stand up och uppkommande musikregissören Nikeisha Andersson gästade, den här gången var albumaktuella Simon Emanuel och Min Stora Sorg musikaliska gäster och för musiken stod som vanligt DJ Taro.

 

Mohameds poddshow görs i samarbete med skivbolaget Hemmalaget och komikerkollektivet BcBuddz.

 

Lyssna på Mohameds poddshow här

I Klassresans 31:e avsnitt tar vi det tillbaka till klassresor på 60 och 70-talet, när ni får träffa idéhistorikern och författaren Ronny Ambjörnsson.

 

Följ med på Ronnys kulturella klassresa från arbetarhemmet i Lunden, Göteborg vidare till Vetenskapsakademin. Vi pratar om beröring och kyssar är kopplat till klass, den ständiga nyfikenheten på den andra världen och avståndet som växte till föräldrarna i takt med klassresan. Det blir roligt i avsnittet, som när Ronny berättar om när hans mamma svimmade framför drottningen. Eller som Ronny själv säger det ”mitt liv är som en Charlie Chaplin film”.

 

Lyssna på Ronny här

Live från kulturhuset i Stockholm Mohameds poddshow med gäster.

 

Mycket skratt och bra stämning när Mohamed denna gång gästades av hiphoplegenden Ison Glasgow och musikjournalisten Emil Arvidson, som just nu är aktuella med Isons självbiografi "När jag inte hade nått". Showen inleddes med stand up av One liner-kungen Michel Sanchez, uppträdande av 14X -Rawda och Gabbe och som vanligt stod Dj Taro för musiken.

 

Nästa show den femte december på Kulturhuset kör bl.a. Ahmed Berhan stand up. Mohameds poddshow görs i samarbete med skivbolaget Hemmalaget och komikerkollektivet BcBuddz.

 

Lyssna på Mohameds poddshow här

 

I klassresans 30:e avsnitt får ni träffa Eliza Kücükaslan utsedd till årets framtida kvinnliga ledare, i ett skarpt samtal om ledarskap och hållbara affärsmodeller.

 

Eliza berättar om allt från uppväxten i Hallunda, till klassresan som landschef för ett stort mikroförsäkings företag i Ghana. Vi snackar vad det innebär att vara stora syster, drömmen om att förändra världen, syskonen Kücükaslan, att ställa höga krav på sig själv från dag ett och att hamna i en situation där man blir behandlar som vit. Vi avslutar med att prata om hur framtidens ledare ser ut.

 

Lyssna på Eliza här

 

I klassresans 29:e avsnitt får ni träffa Michelle Kadir Senior director of Content & Distribution på Spotify, i ett samtal om att jobba med sin stora passion musiken.

 

Ett avsnitt som tar det tillbaka till uppväxten, musikdrömmar, en lektion i vad man inte ska fråga en kurd, till en inblick i hennes två världar teknik- och musikbranschen, ena dagen hemma hos Qunicy Jones på 80 års kalas och nästa kväll äta middag med Mark Zuckerburg. Vi snackar YO MTV raps, att man kan stödja kurdiska flyktingar med donation till Kurdiska läkarsällskapet, att arbeta hårt men på drömjobb där ens stora idoler som Kanye West bara råkar titta förbi och vi avslutar med att prata makt och framtiden för svensk musik.

 

Lyssna på Michelle här

I klassresans 28:e avsnitt får ni träffa demokratiagenten Barakat Ghebrehawariat, i ett långt och öppet samtal om roller, sociala koder och poesi.

 

Det är ett legendariskt avsnitt med Barakat, känd som Borgarbino. Vi snackar allt ifrån uppväxt, vad är grejen med den vita mustaschen, att omformulera grammatiken, att bo i en brunn kropp, hur revolution poetry skakat om den kulturpolitiska kartan, att brottas med den sociala ilskan, om rätten att få vara individer och också kunna prata om kärlek, vara programmerad att arbeta dubbelt så hårt och socialt självförtroende. Det är ett briljant avsnitt som det alltid är när Barakat talar.

 

Lyssna på Barakat här

Avsnittet klipps av Maja Dahl

 

 

Premiär för Mohameds poddshow från Kulturhuset. Bra stämningen, mycket skratt och kvällen inleddes med ett kortare stand up av Branne Pavlovic.

 

En dröm lineup av gäster, som Sveriges nästa rapstjärna Rosh, skribent Valereie Kyeyune Backström och journalisten Johan Anderberg levererade och det dissades till höger och vänster.

 

Vi snackade valet, nästa kulturminister och vem blir partiledare för nya nya moderaterna? vi siade om Valerie är Sveriges Carrie Bradshaw, Rosh uppträde, snackade debutsingeln Karma och om att komma in på klubben. För musiken stod Amir Sela (TSL).

 

Nästa Mohameds poddshow är 24/10 på Kulturhuset i samarbete med skivbolaget Hemmalaget och komikerkollektivet BcBuddz.

 

Lyssna på Mohameds poddshow här

I Klassresans 27:e avsnitt så blir vi skolade av PR-drottningen Lili Assefa, som berättar om sin uppväxt och karriär.

Vi får följa med Lili tillbaka till där hon började som ung i musikbranschen. Där grunden för hennes megakarriär sattes via Ace of Base, krishantering med Leila K samt Latin Kings legendariska platta "I Skuggan av Betongen". Vi snackar om den legendariska nattklubben Gino, vad krögaren PG Nilsson betytt för henne, samt hur hon köpte in sig i klädföretaget Whyred. Vi pratar om hennes drivkraft och hur man kan behandlas om man inte är man i PR-branschen. Njut av ett riktigt fint och ärligt avsnitt med Lili Assefa.

Lyssna på Lili här

Avsnittet klipps av Maja Dahl

I Klassresans 26:e avsnitt har vi poeten och podcast pionjären Meron Mangasha. Det blev ett magiskt avsnitt från en berättares liv.

 

Vi snackar legendariska podcasten Menage á tugg som Meron startade med Peppe och Emiras redan 2009, hur han började läsa dikter över beats och hur berättande alltid varit en stor del av hans liv. Mohamed hyllar Ison&Fille som vår generations Ulf Lundell. Meron tar det tillbaka och berättar hur hans mamma visade världen. Vi pratar om hur Blått blod tog Meron in i finrummen, samt om trasiga relationer. Självklart pratar vi om nya projektet Hjältar mot sin vilja med Henok Achido Hjältar mot sin Vilja.

 

Lyssna på Seher här

Avsnittet klipps av Maja Dahl

 

I klassresans 25:e avsnitt ett fint avsnitt där ni får träffa Seher Yilmaz ordförande för Rättviseföremedlingen som ni aldrig hört henne förut.

 

Seher berättar om sin klassresa från miljonprogram till PR-geni och ordförandeveteran, Mohamed bekänner sina fördomar om Sehers bakgrund. Det blev ett avsnitt med mycket känslor bl.a. leva med magkatarr som ung, duktiga fickan syndromet, att bli mobbad och att vara i ett sammanhang där man är den enda som inte har vit medelklassbakgrund. Seher berättar om vad som händer när man som 19 år blir beskylld för att missköt ekonomin för en stor organisation, vi får en insyn i Primegate och hur man kan bli behandlad i Internationella sammanhang om man inte är blond och blåögd. Eller som Seher enkelt säger det min fritid är mitt engagemang.

 

Lyssna på Seher här

Avsnittet sponsras av TCO

Klipps av Maja Dahl

I Klassresans 24:e avsnitt får vi träffa skådespelaren och skribenten Emma Stormdal, i hennes nya resa tillbaka till talet efter att ha fått en hjärnsjukdom.

Emma berättar om sin uppväxt och de tidiga drömmarna om att bli skådespelare, men framför allt om den dagen då livet vändes upp och ner när hon fick en kavenorm i hjärnan. Vi pratar om den nya vardagen med möten med soc, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och hur det är att plötsligt inte längre behandlas som vuxen. Emma berättar om skammen över att inte våga berätta om sin ekonomiska situation och att ta saker dag för dag, timme för timme när man är sjuk – men också om hur viktigt det är att fortfarande ha kvar humorn och inte sluta drömma.

Läs Emmas blogg Trasslet

 

Lyssna på avsnittet här

Sponsras av TCO

Avsnittet klipps av Maja Dahl

I Klassresans 23:e avsnitt gästas podden av Sveriges nästa stjärna, komikern och programledaren Ahmed Berhan.

Ni får hänga med på Ahmeds resa från Rågsved, via komikerkollektivet BC Buddz till SR Tankesmedjan. Vi pratar Eddie Murphy och Chris Rock, vad engelska skolan betydde för Ahmed, följer med på Ahmeds första standup på gymnasiet, Ahmed visar sin duktiga sida, om känslan att äntligen hitta något man är brinner för, ni får veta allt om hur man blir komiker i Sverige, bromancen med komikern Branne Pavlovic, hur komikerkollektivet BC Buddz föddes, att brinna för standup från orten.

Lyssna på avsnittet här

Sponsras av TCO

Avsnittet klipps av Maja Dah

I Klassresans 22:e avsnitt får ni träffa den fantastiska berättaren Rakel Chukri, Sydsvenskans kulturchef.

Rakel tar oss med på sin klassresa från uppväxten Jönköping även kallad Sveriges Texas, med drömmar att bli EU-byråkrat, till att bli rekordung kulturchef på en av Sveriges större tidningar.

Vi pratar präktiga barn, assyriska kvinnor, att växa upp med många syskon och 20-årsplanen. Vidare pratar vi om tiden på den legendariska tidningen Lundagård. Rakel berättar om tiden i Malmö när den nya lasermannen Peter Mangs härjade och vilka frågor som lyfts för lite i media. Vi avslutar med att prata om vad Rakel ska göra till hösten.

Lyssna på avsnittet här

Sponsras av TCO

Avsnittet klipps av Maja Dahl

I avsnitt 21:e får ni följa med Medufia ”Keke” Kulegos resa från Rosengården till Wall street.

Det är ett roligt avsnitt där Mohamed är på rethumör. Ni får träffa en positiv Keke som snackar om krossade fotbollsdrömmar och räddningen via ett fotbollsstipendium på collage i NY. Keke berättar om känslan att ha en ekonomiutbildning och söka massa jobb, utan att bli kallad på en intervju. När tills den amerikanska drömmen uppfylls med ett jobb på Wall street. Vi jämför hur det är att vara svart i NY och Sverige, samt den gemenskap och stödet som finns i fotbollslaget Blatte United. Vi avslutar att prata om vikten av fler svarta förebilder och vad Refaat El-Sayed har betytt för Keke.

Lyssna på avsnittet här

Sponsras av TCO

Avsnittet klipps av Maja Dahl

I avsnitt nitton träffar Mohamed, författaren och poeten Kristian Lundberg mest känd för boken Yarden om hur han påbörjar sin klassresa nedåt.

 

Det är ett fantastiskt samtal där vi pratar hur det är att vara uppväxt som enda svennefamiljen i Rosengård, vad missbruk kan göra med en, hur det är att sitta på mentalsjukhus, ångesten över sin Klassresan, hur man formats med en Schizofren mamma, att i kaoset finna ro i skrivandet, hur litteraturvärlden reagera när man recenserar en bok som inte finns, behovet av att störa ordningen, att vara fattig är dyrt, självklart pratar vi om hamnarbetare i Yarden behandlas och vi avslutar med att se på den klassresan som sker i hemmet med barnen.

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av TCO

Avsnittet klipps av Maja Dahl

I specialavsnittet nitton träffar Mohamed en av Frankrike bästa fotbollsspelare genom tiderna Lilian Thuram, som efter fotbollen vigt sitt liv till att bekämpa rasism inom samhället och idrotten.

 

Ni får träffa aktivisten Lilian Thuram, höra hans uppväxt, förebild och hans kamp mot rasism. Och gör vi en tillbakablick till Thurams största ögonblick som fotbollsspelare, VM 1998.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av Postkodlotteriet - Hela Sverige för Mångfald och tolerans

 

Avsnittet klipps av David Mehr

I Klassresans artonde avsnitt, säsongsavslutning från Kulturhuset, träffar Mohamed, skådisarna och bästa vännerna Ardalan Esmaili och Pablo Leiva Wenger som även går under alias Grillat en halva av rapduon Grillat&Grändy. Mack Beats var DJ med nya stjärnskottet Nebay på micken.

 

Vi snackar uppväxt, vänskap, scenskolan, och förebilder. Om känslan när Ison&Fille först slog igenom. Vi går tillbaka till där allt börja, med deras monologer 127 och Utan titel, till vara med i succé pjäserna Författarna, Jag ringer mina bröder och Lammungarnas fest.

Självklart pratar vi svensk hiphop, kliché roller de blir erbjudna och drömmen att spela i en Romkom. Vi att prata nästa pjäs tillsammans på Dramaten, ≈ [ungefär lika med] skriven av Jonas Hassen Khemiri.

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av Urbanears

Avsnittet klipps av Maja Dahl

I avsnitt sjutton träffar Mohamed, Sveriges skarpaste retorikexpert Elaine Eksvärd. Som berättar om sin klassresa från Bredäng, via tidningen Gringo till en av de främsta tyckarna i morgonsofforna.

 

Vi pratar fördelar med att växa upp i rötter i flera länder och hur hänger retorik och klass ihop? För första gången i podden snackar vi tiden runt tidningen Gringo. Elaine ger bästa retorik tipsen och hur man kan bemöta SD. Klart vi snackar Beef i retorik Sverige...

 

Lyssna på avsnittet här

 

Elaine Eksvärd avsnittet:

Sponsras av TCO

Klipps av Maja Dahl

 

I avsnitt sexton träffar Mohamed en av Sveriges folkkäraste artister Marit Bergman.

 

 

Som berättar om sin musikaliska resa från Rättvik, punktiden i Västerås till att bli Marit Bergman med Svenska folket. Vi prata Bredäng, makt, privilegier, Fittstim, Svensk hiphop, nya skivan, Kärrtorp och demonstrationståg.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Marit Bergman avsnittet:

Sponsras av TCO

Klipps av Maja Dah

I Klassresans femtonde avsnitt, live från Kulturhuset, träffar Mohamed El Abed paret Nabila Abdul Fattah, debattör och skribent, och Mohammed Ryback, skribent och ena halvan av rapduon Mohammed Ali.

 

De pratar om allt ifrån Nabilas och Mohammeds uppväxter till att börja se sig själva som förebilder. Tar svensk media sig själv på för stort allvar? Nabila summerar hela "Alby är inte till salu"-kampanjen. De pratar om hur man kan påverka och lära ut genom sociala medier, och hur det blivit lättare att hitta likasinnade.

 

Det är tredje gången podcasten Klassresan sänds inför publik på Kulturhuset i Stockholm. För musiken står DJ Taro, och denna gång uppträde Sveriges nya rapstjärna Rosh, just nu är aktuell på Linda Piras Knäpper mina fingrar (Remix) samt på Ison & Filles album Länge leve vi.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av TCO och Svensk designade hörlursföretaget Urbanears

Klipps av Maja Dahl

 

 

I det fjortonde avsnittet av Klassresan möter Mohamed El Abed journalisten och författaren Patrik Lundberg.

 

Patrik tar med oss på sin klassresa som adopterad från Korea, till uppväxten i Sölvesborg med en ensamstående mamma, vidare tills drömmen går i uppfyllelse: att få skriva krönikor i Aftonbladet. Mohamed och Patrik pratar pepparkaksgubbar, och om att när Patrik växte upp var Jimmie Åkesson, som gick på samma högstadieskola, hans stora förebild.

Patrik berättar om när han äntligen hittade sina biologiska föräldrar och det visade sig det att de inte var hans riktiga föräldrar. Patrik rabblar upp alla fördomar som finns om asiater. De avslutar att försöka namedroppa några skådespelare med "asiatiskt utseende" i Sverige.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av TCO

Klipps av Maja Dahl

I Klassresans trettonde avsnitt, live från Kulturhuset, träffar Mohamed El Abed skribenterna Judith Kiros och Valerie Kyeyune Backström, två av grundarna till samtalsplattformen Rummet.

 

Vi pratar om allt ifrån Judiths och Valeries uppväxter till hur idén om Rummet föddes, och reaktionerna som uppstod. Hur är det att vara mitt i sin klassresa, när alla börjar dra i en.

De lyckas hitta kopplingar mellan Hanne Kjöller och Drake, diskuterar ifall det finns några fördelar med att vara svart, och återkommer av en underlig anledning till Mel B från Spice Girls.

 

Det är den andra gången podcasten Klassresan körs inför publik på Kulturhuset i Stockholm. För musiken står DJ Taro och denna gång uppträde Amin som just nu är aktuell på Ison & Filles senaste platta Länge leve vi.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av det Svenska designade hörlursföretaget Urbanears

Klipps av Maja Dahl

I Klassresans tolfte avsnitt träffar Mohamed, poeten och estradören Daniel Boyacioglu i ett fantastiskt samtal.

 

Daniel tar oss med på sin egen klassresa och in i sina tankar, från uppväxten i Norsborg till livet som poet. Han läser upp sin första dikt, den han skrev i trean, pratar om huruvida man blir bättre på att hantera ilska ju äldre man blir, om kärleken till hiphop och Ison & Fille, och om hur han nyss upptäckt Drake. Han berättar varför han tycker Big L är en av världens största poeter. Vi avslutar med att prata om den svenska poesiscenen.

 

Vi måste varna lyssnare om att vi även pratar om våld i hemmet.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Daniel Boyacioglu avsnittet

Sponsras av Urbanears

Klipps av Maja Dahl

I Klassresans elfte avsnitt träffar Mohamed, journalisten och programledaren Hanna Hellquist och hennes hund Ines, för första gången i Klassresan-historia inför publik. Från Poddstudion på Kulturhuset i mitten av februari. För musiken stod DJ Taro och uppträde från Malcolm B.

 

Hanna tar oss med på sin klassresa från Karlstad, via en studentlägenheten, till idag en av Sveriges folkkäraste programledare. Och hur hon ser och upplever sin klassresa. Självklart passade vi på att prata om klass på Dagens Nyheter och Sveriges Radio. Och vad händer när man inte längre ses som en underdog och en helt annan position i berättandet?

 

Lyssna på avsnittet här

 

Avsnittet med Hanna Hellquist

Sponsras av Urbanears

Den här veckan pratar Mohamed i telefon med ingen mindre än skådespelaren Joel Kinnaman. Han slog igenom stort i Snabba Cash, tog sig snabbt till Hollywood, och är nu aktuell som huvudrollsinnehavaren i actionstorsatsningen RoboCop – och i Klassresan.

 

Joel tar oss med på sin resa till Hollywood. Vi pratar drömmar, vilka som betytt mycket för hans karriär, och de möjligheter som finns när man väl är superstar. Vi passar också på att prata om skandalerna kring (när avsnittet spelades in helt nyliga) Guldbaggegalan och vikten av nya berättelser inom film när bilden av Sverige och "svenskhet" uppdateras.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Joel Kinnaman avsnittet

Sponsras av Urbanears

Klipps av Emmy Rasper

I Klassresans nionde avsnitt möter Mohamed, statsvetaren, författaren och Iran-kännaren Trita Parsi på hans kontor i Washington D.C. strax innan jul. Trita är högaktuell i och med det att Iran och stormakterna nyligen skrev på ett avtal om landets kärnteknikprogram.

 

Trita tar med oss från födelsen i Iran via uppväxten i Gottsunda, till karriär i Washington som en av världens främsta Irankännare. Behöver Vita huset bolla en fråga om Iran så är det Tritas organisation National Iranian American Council som de ringer.

 

Vi pratar om Trita hade haft samma möjligheter om han bott kvar i Sverige? Hur är det att intervjua de mäktigaste beslutsfattarna i Israel och Iran? Hur ser framtiden ut för Iran? Hade Obama ens hade vunnit ett kommunfullmäktigeval i Sverige.

Vi avslutar med att prata rasistiska vindarna som sker just nu med aktuella händelserna i Kärrtorp, vithetsdebatten och Sverigedemokraterna.

 

Lyssna på avsnittet här

Det här avsnittet sponsras av Urbanears

Avsnittet klipps av Emmy Rasper

Klassresans åttonde avsnitt träffar Mohamed och Babak, George Scott, före detta världsmästare i boxning.

 

Han är en av Sveriges mest framgångsrika idrottsprofiler genom tiderna, aktuell med självbiografin Obesegrad, där han berättar om sin resa från Liberia till Sverige och vidare ut i världen.

 

George tar med oss på sin klassresa, en berg- och dalbana av problemfyllda uppväxtår som adopterad i en småstad, framgångar i Sverige och senare ute i stora världen och såklart - livet efter boxningen. Hur reagerar man när man torskat alla miljoner?

 

George bjuder på en inblick i proffslivet, från allt det flashiga till autografturnéer i förortscentrum, vidare till livet idag - efter sista ronden.

 

Lyssna på avsnittet här

 

George Scottt avsnittet

Sponsras av LO

Produceras och klipps av Poddradiohuset

I Klassresans 7:e avsnitt träffar Mohamed, musikern, låtskrivaren, författaren och radioprataren Bosse Löthén.

 

Bosse skrev debattinlägget ”Vi är många som hamnat utanför”, som beskriver Bosses många år av otryggt frilansliv med en trasig rygg, vilket har lett till en situation där han hamnat hos socialen.

 

Bosse tar oss med på sin resa från uppväxten med en framgångsrik men alkoholiserad pappa, till att slå igenom som tonåring med ett av de första banden under punkvågen på 70-talet, för att senare bli en erkänd radiopratare, och vidare till det liv med ekonomiska problem han lever idag.

 

Vi pratar om hur det är när man är på topp och inte har någon susning om att det en dag kan gå åt helvete. Bosse berättar också mer om känslan när man inte längre är het och telefonen har slutat att ringa.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Bosse Löthen avsnittet

Sponsras av LO

Klipps av Emmy Rasper

 

I Klassresans sjätte avsnitt träffar vi dramatikern och teaterregissören Farnaz Arbabi, som berättar om sin resa från Iran till Husby och är idag aktuell som en av två konstnärliga ledare för stadsteaterns scen Unga Klara.

 

Farnaz tar oss på hennes klassresa till idag som maktfaktor i kultursverige. Vi pratar om varför det nästa bara är vita på de större scenerna? Farnaz berättar om sina pjäser och om kulturkrocken när hennes mormor träffade kultureliten. Vad hände med akallaborna Midi, Maxi och Efti? Vi ställer tempen på iranier om de har hybris?

 

Vi avslutar med senaste årens debatt kring kunskaper om stereotypa bilder av svarta, såsom Lilla hjärtat, och vem är det som har rätt att känna sig kränkt.

 

Lyssna på avsnittet här

Farnaz Arbabi avsnittet

sponsras av LO

Producent och klippning Poddradiohuset

I Klassresans femte avsnitt träffar vi konstnären, skribenten och programledaren Kakan Hermansson,

 

Som berättar om sin resa från Lund till programledare i en av Sveriges folkkäraste program: Idol.

 

Kakan berättar om känslan att vara ung tjej och annorlunda, och varför det är viktigt att ta plats.

 

Vi pratar om det är bara rika som blir konstnärer? Är Konstfack Sveriges vitaste högskola? Går det att driva frågor som politik som känd programledare på TV4? Känslan att inte lika ofta behöva tänka pengar och vad det gör med en.

 

Kakan och Mohamed skryter om sina Irankunskaper, medan Mohamed också hetsar Babak att sjunga för Kakan, med hopp om en biljett till Idolfinalen i Globen.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Avsnittet Sponsras av LO

Produceras och klipps av Poddradiohuset

I Klassresans fjärde avsnitt möter Mohamed, entreprenören Hidayet Tercan, som tar oss med på sin resa. Från den ensamstående mammans flykt från kurdernas förtryck i Turkiet med Hidayet som en av nio barn, till hennes idag cementerade plats inom Sveriges näringslivselit.

 

Hidayet berättar om sina första år som illegal flykting, undangömd på en prästgård. Samtalet snuddar vid kurdernas situation i dagens Turkiet med också varför det är så enkelt för medelklassen att engagera sig i organisationer som Röda Korset.

 

Hur ser det ut i ett näringsliv där lika barn leka bäst, och de flesta har en examen från Handels? Vilken plats ges man som kvinna med invandrarbakgrund? Och vad fan är grejen med den svenska drömmen att isolera sig på en skärgårdsö?

 

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av LO

Produceras och klipps av Poddradioshuset

I Klassresans tredje avsnitt träffar vi skådisen Alexander Salzberger, som målar upp sin egen resa - från ett missbrukarhem, via klyschig hemmafester på Södermalm, för att till slut äga Dramatens scen med sin egenskrivna föreställning.

 

Alexander tar med oss till teaterns stora inträdesprov, monologer för polarna i Vällingby och den första gången han faktiskt inte blev typecastad i den typiska förortskillerollen. Tillsammans diskuterar de omöjliga skådespelardrömmar och hur man verkligen lär känna sina föräldrar.

Och vad den egna familjen säger om hans klassresa.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Avsnitttet sponsras av LO

Produceras och klipps av Poddradiohuset

I Klassresans andra avsnitt träffar Mohamed och Babak, Nisha Besara, chef för Postkodlotteriets kulturstiftelse som skickar pengar till kulturinitiativ som har en social inverkan på samhället.

 

Nisha, tar med oss på hennes resa från miljonprogrammens Ronna, berättar om sin definition av vad en klassresa är, reder ut fördomar om syrianer i Södertälje och hur dörrar kan öppnas till Sveriges kulturkretsar.

 

Tillsammans med programledarna talar hon om att missa sociala koder och känslan av att känna att det står Ronna står skrivet i pannan.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av LO

Produceras och klipps av Poddradiohuset

I det första avsnittet av Klassresan gästas Mohamed El Abed och Babak Behdjou av fotbollsspelaren Henok Goitom.

 

Henok tar oss med från på sin uppväxt i Husby till att unga som bara den bli fotbollsproffs i Italien. Vi pratar om landslaget, Henoks entreprenörs skills och vad gör man när man helt plötsligt får massa pengar.

 

Henok berättar om sitt samhällsengagemang genom föreningen Kista Galaxy. Sen pratar vi om vad som händer med fotbollspelare efter proffslivet.

 

Lyssna på avsnittet här

 

Sponsras av LO

Produceras och klipps av Poddradioshuet